Ilyen különlegességekkel vár a Tudományok Fővárosa!

Csorba Zsuzsanna Uncategorized

Egy kiállítás akkor jó, ha színesebbnél színesebb dolgokat láthatnak az érdeklődők, olyanokat, amik kiragadják őket a mindennapjaikból. Ehhez fontos, hogy széles spektrumról érkezzenek a kiállítók is. Mai bejegyzésünkben összegyűjtöttük, hogy milyen területek szakértő cégeivel találkozhattok a Tudományok Fővárosán.

Energetika

Az energetika területét az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és az Atomenergetikai Múzeum képviseli majd, akik főtámogatóként jelennek meg a rendezvényen. Rengeteg izgalmas aktivitással készülnek, például védőruhába öltözve ki lehet majd próbálni a sugárkapu működését, bemutatnak sugárzásmérőket, védőeszközöket, egy mobil laboratóriumot, múzeumpedagógiai programjuk pedig kifejezetten a legkisebb lurkóknak szól majd. Komondor, a magyar fejlesztésű sugárárnyékolt jármű is feltűnik majd, akik pedig szeretnék, VR-szemüveg segítségével egy virtuális sétát is tehetnek az atomerőműben. Egy különleges robotbemutatóval is készülnek: megismerhetik az érdeklődők az Adroctech vizsgáló- és manipulátorrobotot, amelynek feladata a Paksi Atomerőmű tereinek, berendezéseinek tisztasági ellenőrzése.

Idén is Tudományok Fővárosa, szeptember 23-án az Akvárium Klubban!

Drónok, robotok, tudósok és mérnökök lepik el az Erzsébet teret és az Akvárium Klubot szeptember 23-án a Tudományok Fővárosán, hiszen a tudományok nagyágyúi idén is összegyűlnek egy fergeteges és inspiráló STEM-fesztivál alkalmából. Az ingyenes rendezvényen a látogatók sok egyéb érdekesség mellett találkozhatnak Pepper és CruzR robotokkal, végigizgulhatnak egy nemzetközi drónversenyt, benevezhetnek a meteorit-simogatóba, kipróbálhatnak védőruhába öltözve egy sugárkaput és még masszázst is kaphatnak egy igazi holdrovertől.

Posted by Tudományok Fővárosa on Monday, 17 September 2018

Gyógyszergyártás

Két nagy gyógyszeripari vállalat is megjelenik majd a rendezvényen, a Richter Gedeon és az Egis. Utóbbi standjánál az érdeklődők megtudhatják, hogyan készül a gyógyszerek hatóanyaga, és hogy lesz a hatóanyagból késztermék. Oculus Rift VR szemüvegek segítségével be lehet barangolni a modern üzemeket, végig lehet kísérni a késztermékgyártás teljes folyamatát, míg a virtuális raktárban ki lehet próbálni a targoncavezetést is.  Emellett a kutatás-fejlesztésről egy nagyméretű interaktív képernyőn játékos formában tudhatnak meg érdekességeket kicsik és nagyok.

Technológia

A világhírű nagyvállalat, az irányítás, a hatékony energiatermelés, az intelligens közlekedés és az automatizáció szakértője, melynek 13 részlegén több mint 1000 ember dolgozik. A Tudományok Fővárosára látványos termékbemutatókat és demókat hoznak, sőt, egy Lego Mindstorm robottal is találkozhattok náluk!

Innováció

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium is a rendezvény mellé állt, akik a hazai kutatás-fejlesztés elkötelezett hívei. Képviseletükben az esemény megnyitóján Szigeti Ádám mond majd beszédet, aki a minisztérium helyettes államtitkára.

Mobilitás

Több kiállító is érkezik mobilitás témával a Tudományok Fővárosára. Ezek egyike a Nissan, akik egy igazi különlegességet hoznak, egy félbevágott Nissan Leafet! A nem mindennapi autó nemcsak elképesztően látványos, de betekintést enged egy elektromos autó belsejébe is.

Robotika

A Netlife Roboticsnak köszönhetően a Tudományok Fővárosára kilátogató lelkes érdeklődők megismerkedhetnek Pepper robottal, aki bájos külsejével mindenkit azonnal levesz a lábáról. Peppert alapvetően ügyfélszolgálatok munkájának megkönnyítésére szeretnék majd használni, itt azonban azért lesz, hogy az embereket szórakoztassa.