Barangolások történeti térképeken a régi Európában, Magyarországon és Budapesten

Csorba Zsuzsanna Uncategorized

A Tudományok Fővárosán biológiai, kémiai és földtudományi szakterületeikkel lesz jelen az ELTE, látványos tudományos kísérleteket mutatnak be, lesz patkány a labirintusban, festés baktériumokkal és bűvészkedés szárazjéggel is, emellett 16 óra után térképes kirándulásokat tehetünk a múltba Európa, Magyarország és Budapest történeti térképein és légifelvételein.

Különböző levéltárakban sok-sok éve őriznek történeti katonai, kataszteri és várostérképeket. Ezek megjelenítése a széles közönség előtt a MAPIRE projekt keretében már megkezdődött. Elsősorban az osztrák állami levéltár és Budapest Főváros Levéltárának gyűjteménye vált elérhetővé, amely a mai internetes térképek fedvényként, azok idő-dimenziójaként helyes pozícióban válik tanulmányozhatóvá.

A délután és az este folyamán folyamatos előadás és bemutató keretében villantjuk fel a régi és mai térképek fedésbe hozásának módszereit, az így létrejött adatok alkalmazhatóságát és elsősorban a látogató közönség saját érdeklődéhez kapcsolódó területek elérhetőségét. A régi térképeken kívül lehetőség nyílik a Budapest 1944-es, az ostromot megelőző állapotát bemutató légifénykép-mozaikon történő barangolásra is. A térképek és légifotók bemutatása nagyméretű kivetítőn történik, a kalauzolást az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék és a MAPIRE projektet üzemeltető Arcanum Adatbázis Kft. munkatársai végzik.