Űrtakarítók tehetnek rendet a Föld háza táján

Csorba Zsuzsanna Uncategorized

A Föld körül nagyjából 500 ezer darab űrhulladék kering, melynek “összetakarítása” egyáltalán nem egyszerű dolog, köszönhetően a mikrogravitációnak és a vákuumnak. Egy speciális robot kifejlesztésén munkálkodnak amerikai kutatók, melyet a gekkók inspiráltak.

Az űrben fellelhető nagymennyiségű szemét több mint 17 ezer mérföld per órás sebességgel kering, veszélyeztetve az műholdak, űrjárművek és az űrhajósok épségét. Az összetakarítás azonban korán sem olyan egyszerű, ugyanis a Földön bevált eszközök a világűrben nem használhatók. A vákuum miatt a szívószerkezetek nem működnek, a ragasztóanyagok pedig nem bírják a különösen nagy hőmérsékletingadozást. Az eddig próbált “takarítási” technikák gátját leginkább az jelentette, hogy a “takarító szerkezet” és az űrhulladék találkozási sebességét nehéz szabályozni, így könnyen előfordulhat, hogy a testek ütközésének következtében csak rosszabbodik a helyzet és apróbb darabokra hullik az űrszemét, nem beszélve arról, hogy irányuk kiszámíthatatlanul változhat.

A Stanford Egyetem és a NASA egy intézménye a Jet Propulsion Lab közösen dolgozott ki egy olyan eszközt, melyet a gekkók mozgása ihletett. A tudósok eredetileg olyan mászórobotokat akartak fejleszteni, amik a gekkókhoz hasonló módon tapadnak a felületekhez. E kutatómunka oldalágából született meg az űrtakarító, melynek talpain redők találhatók, amik a felületre rásimulva Van der Waals-erőt idéznek elő, melynek köszönhetően vonzás alakul ki a tappancsok és a felület között. Mindez csak akkor működik, ha az említett redők megfelelő irányba állnak. Ha azonban ez a feltétel teljesül, akkor minimális erő is elég a kölcsönhatás előidézéséhez.

Az űrtakarító tesztelése már megkezdődött és igen ígéretes eredményeket hozott. Nincs más hátra, mint élesben is kipróbálni!